Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Kållandsö GIF

Följ

Kållandsö GIF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Kållandsö GIF
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Kållandsö GIF
Adress Otterstad Hagavallen
Postadress 53199 Lidköping
Telefon 079-3261035
E-post kgif@kgif.nu
Orgnr 869000-1600
Swish 123 083 41 43
Kontonr 5758-5499
Dam Kållandsö/Rackeby

Om Kållandsö GIF

Det var här det började

En februari kväll 1934 samlades en liten skara idrottsentusiaster i gamla skola på gården Låkälle på Kållandsö. Ett möte hade utlyst i avsikt att locka idrottsintresserade ungdomar för att bila en idrottsförening.

Vem eller vilka som var initiativtagare till mötet har inte gått att kartlägga men de står säkert att finna bland de personer som nämns i protokollet från föreningens första möte.

Ungdomarna som var med vid bildandet av föreningen kom så gott som samtliga från nord-sydlig riktning räknat, den mellersta delen av Kållandsö.

Förklaringen till detta var att det fanns två grupperingar som spelade fotboll på Kållandsö. I öster fanns Läckökamraterna (Läckö Kungsgård), på den västra sidan fanns Tranebergskamraterna (Tranebergs Egendom).

Motsättningarna var stora mellan "Bassarna" och "Läckötorparna" gränserna mellan grupperna var knivskarpa. Ungdomarna från den mellersta delen av ön var inte särskilt välkomna i någon av grupperna.

Med tiden tröttnade ungdomarna på att stå utanför gemenskapen. Att själva få spela fotboll och bandy i en egen förening var målsättningen när man den 1 februari 1934 bildade Kållandsö GIF.

Föreningens första styrelse: Ordf. Sven Strid, Sekr. Sven Larsson, V.ordf. Gustav Friden, V.sekr. Einar Wilsson, Kassör Lasse Torstensson.

Övriga ledamöter: Sven Torstensson, Ivar Blomnell, Axel Willson.

Styrelsesuppleanter: Eskil Gustavsson, Folke Gustavsson.Det har spelats fotboll på många platser.

1934-41 Kohagen föreningens första

1941-1949 Hagavallen

1949-1950 Kohagen

1950-hösten Ursmössen vägen mot Granvik

1951 Siggesten vägen mot Läckö slott

1952 Hagavallen

1955 Siggesten

1956 Lockörns IP (Siggesten ej godkänd för seriespel)

1961 Hagavallen (inviges)

1970 B-plan tages i bruk

1989 C-plan tages i brukFöreningens storhetstid var 60-talet

Efter att ha vunnit div.6 och div.5 i början på 60-talet från 1963 och hela 60-talet var det spel i div.4.Höjdpunkten var 1968 då föreningen vann div.4 och avancerade till Div.3 Nordvästra Götaland 1969

Ett citat från NLT.1984 av sign. Mac

Det har blåst många vindar på Kållandsö under årens lopp. Klubbens glansperiod var under 60-talet när det blev serieseger efter en kulen höstdag 1968. Då var målet nått för Kållandsö GoIF hade vunnit div.4 och tagit sig upp i trean bland alla storheterna som IF Heimer, Norrby IF och Skara IF.

Det var ett bra lag Kållandsö hade på den tiden. Vem minns inte suveräne Bill Ottosson, bröderna Folke o Hasse Brink ,alla bröderna Larsson: Villis, Våge, Arne och Bosse, Göte Tobiasson var en annan stor spelare.

Lagets ledning var det heller inte något fel på Inge Jansson tränade och Göran Skoglund var lagledare.

Följande spelare deltog i div.3: Bill Ottosson, Mats Svensson, Gunnar Rosèn, Hans Brink, Ingvar Svensson, Greger Ulleryd, Folke Brink, Anders Wikstrand, Roland Gustavsson, Arne Larsson, Göte Tobiasson, Våge Larsson, Bo Larsson, Leif Roos, Ove Roos, Egon Ottersten.Damfotbollen

Fotbollsintresset för föreningens damer vaknade fört i slutet på 60-talet.1970 talet spelades det fotboll i Lidköpings korpserier 1980 anmäldes föreningen för första gången till seriespel i VFF:s seriesystem Div.5 laget vann serien och gick upp i div.4. Efter två år i fyran dick laget upp i div.3 via en andraplats. Första året kom laget på en mittenplats och klarade sig kvar. 1983 slutade laget på sista plats och fick ta steget ned till fyran. Efter fyra år 1987 vinner laget div.4 och för andra gången får spela i div.3 återfinns där fram till 1993. Sedan blir det nedgång av spelare och intresset går ned. 1997 tar föreningen kontakt med Rackeby IK för ett samarbete och det varar fram till början av 2000- talet. Efter det har föreningen startat upp i egen regi med spel i div.5Bandy

Bandy har varit en stor veksamhet inom föreningen det började redan på 30- talet med matcher på Bysjön och runt om i vikarna på värnen fram till 1959 då stod en landbandybana färdig vid Ullersund. Stora bandynamn har varit bröderna Karlsson bröderna Torstensson samt ett antal vid namn Jansson och Larsson.
Bandyn upphörde i föreningen 1971 då en sammanslagning med Tolsjö Bandyklubb