Det var här det började

En februari kväll 1934 samlades en liten skara idrottsentusiaster i gamla skola på gården Låkälle på Kållandsö. Ett möte hade utlyst i avsikt att locka idrottsintresserand ungdomar för att bila en idrottsförening.

Vem eller vilka som var initiativtagare till mötet har inte gått att kartlägga men de står säkert att finna bland de personer som nämns i protokollet fån föreningens första möte.

Ungdomarna som var med vid bildandet av föreningen kom så gott som samtliga från nord-sydlig riktning räknat, den mellersta delen av Kållandsö.

Förklaringen till detta var att det fanns två grupperingar som spelade fotboll på Kållandsö. I öster fanna Läckökamraterna (Läckö Kungsgård), på den västra sidan fanns Tranebergskamraterna (Tranebergs Egedom).

Morsättningarna var stora mellan "Bassarna" och "Läckötorparna" gränserna mellan grupperna var knivskarpa. Ungdomarna från den mellersta delen av ön var inte särskilt välkomna i någon av grupperna.

Med tiden tröttnade ungdomarna på att stå utanför gemenskapen. Att själva få spela fotboll och bandy i en egen förening var målsättningen när man den 1 februari 1934 bildade Kållandsö GIF.

Föreningens första styrelse: Ordf. Sven Strid, Sekr. Sven Larsson, V.ordf. Gustav Friden, V.sekr. Einar Wilsson, Kassör Lasse Torstensson.

Övriga ledamöter: Sven Torstensson, Ivar Blomnell,Axel Willson.

Styrelsesuppleanter: Eskil Gustavsson, Folke Gustavsson.

Det har spelats fotboll på många platser.

1934-41                   Kohagen föreningens första

1941-1949                Hagavallen

1949-1950                Kohagen

1950-hösten              Ursmössen vägen mot Granvik

1951                         Siggesten vägen mot Läckö slott

1952                         Hagavallen

1955                         Siggesten

1956                         Lockörns IP (Siggesten ej godkänd fö seriespel)

1961                         Hagavallen (inviges)

1970                         B-plan tages i bruk

1989                         C-plan tages i bruk

Föreningens storhetstid var 60-talet

Ett citat från NLT.1984 av sign.Mac

Det har blåst många vindar på Kållandsö under årens lopp.Klubbens glansperiod var under 60-talet när det blev seriseger efter en kulen höstdag 1968.Då var målet nått för Kållandsö GoIF hade vunnit div.IV och tagit sig upp i trean bland alla storheterna som IF Heimer, Norrby IF och Skara IF.

Det var ett bra lag Kållandsö hade på den tiden.Vem minns inte suveräne Bill Ottosson, bröderna  Folke o Hasse Brink,alla bröderna Larsson:Villis Våge,Arne och Bosse, Göte Tobiasson var en annan stor spelare.

Lagets ledning var det heller inte något fel på Inge Jansson tränade och Göran Skoglund var lagledare.

Följande spelare deltog i div.3: Bill Ottosson, Mats Svensson, Gunnar Rosèn, Hans Brink, Ingvar Svensson, Greger Ulleryd, Folke Brink, Anders Wikstrand, Roland Gustavsson, Arne Larsson,Göte Tobiasson, Våge Larsson, Bo Larsson, Leif Roos, Ove Roos, Egon Ottersten.

Damfotbollen

Fotbollsintresset för föreningens damer vaknade fört i slutet på 60-talet.1970 talet spelades det fotboll i Lidköpings korpserier 1980 anmäldes föreningen för första gången till seriespel i VFF:s serisystem Div.5 laget vann seien och gick upp i div.4. Efter två år  i fyran dick laget upp i div.3 via en andraplats. Första året kom laget på en mittenplats och klarade sig kvar. 1983 slutade laget på sista plats och fick ta steget ned till fyran.Efter fyra år 1987 vinner laget div.4 och för andra gången får spela i div.3 återfinns där fram till 1993. SEdan blir det nedgång av spelare och intresset går ned 1997 tar föreningen kontakt med Rackeby IK för ett sammarbete och det varar fram till början av 2000- talet.Efter det har föreningen startat upp i egen regi med spel i div.5

Bandy

Bandy har varit en stor veksamhet inom föreningen det började redan på 30- talet med matcher på Bysjön och runt om i vikarna på värnen fram till 1959 då stod en landbandybana färdig vid Ullersund. Stora bandynamn har varit bröderna Karlsson bröderna Torstensson samt ett antal vid namn Jansson och Larsson.
Bandyn upphörde i föreningen 1971 då en sammanslagning med Tolsjö Bandyklubb

Uppdaterad: 06 MAR 2009 15:09 Skribent: Folke Brink